Czym jest torfowisko żurawinowe? Czy żurawina rośnie pod wodą?

Jeżeli jesteś widzem telewizyjnym, być może widziałeś reklamy z radosnymi hodowcami żurawin, którzy rozmawiali o ich uprawie z nogami zanurzonymi głęboko w wodzie. Tak naprawdę nie oglądam reklam, ale w mojej głowie wyobrażam sobie, że te purpurowe jagody rosną na krzakach, które zostały zanurzone. Ale czy to prawda? Czy żurawina rośnie pod wodą? Myślę, że wielu z nas przypuszcza, że tak jest. Zalane miejsce uprawy, które sobie wyobrażałem, nazywane jest bagnem. Chyba ktoś mi to powiedział, gdy byłem dzieckiem, ale co to jest torfowisko żurawinowe? To obszar miękkiego, podmokłego gruntu, zwykle w pobliżu mokradeł, to ważna część tego, jak rośnie żurawina, ale nie cała historia.

Gdzie rośnie żurawina?

Torfowisko żurawinowe potrzebuje kwaśnej, torfowej gleby dla urodzajnych plonów jagód. Torfowiska te występują od Massachusetts po New Jersey, Wisconsin i Quebec, Chile, a przede wszystkim w północno-zachodnim regionie Pacyfiku, który obejmuje Oregon, Waszyngton i Kolumbię Brytyjską. Czy zatem żurawina rośnie pod wodą? Wydaje się, że żurawina w wodzie jest nieodłącznym elementem ich wzrostu, ale tylko w pewnych fazach. Żurawina nie rośnie pod wodą ani w wodzie stojącej. Rosną na tych specjalnie zbudowanych nisko położonych torfowiskach lub bagnach w kwaśnych glebach, podobnych do tych, których wymagają borówki.

Jak rośnie żurawina?

Podczas gdy żurawina nie jest uprawiana przez cały okres swojego bytowania w wodzie, w trzech fazach wzrostu stosuje się zalewanie. Zimą pola są zalewane, w wyniku czego powstaje gruba warstwa lodu, która chroni rozwijające się pąki kwiatowe przed zimnymi temperaturami i suchymi zimowymi wiatrami. Następnie na wiosnę, kiedy temperatury są wyższe, woda jest wypompowywana, rośliny kwitną i powstają owoce.

Kiedy owoce są dojrzałe i czerwone, pole jest często ponownie zalewane. Dlaczego? Żurawina jest zbierana na jeden z dwóch sposobów: na mokry lub suchy zbiór. Większość żurawin zbierana jest na mokro, gdy pole jest zalewane, ale niektóre są zbierane na sucho za pomocą mechanicznego zbieracza, aby sprzedać je jako świeże owoce. Gdy pola są zbierane na mokro, pole jest zalewane. Olbrzymia maszyna miesza wodę. Dojrzałe jagody są zbierane na wierzch i przetwarzane na soki, przetwory, mrożone lub dowolny z 1000 różnych produktów, w tym słynny sos żurawinowy.